VIGYÁZUNK EGYMÁSRA! SEGÍTÜNK EGYMÁSNAK!

3/28/2020

Letölthető, sokszorosítható A5 és A4 méretben a szórólapunk. Célunk az, hogy minél kevesebb idős kényszerüljön kimenni az utcára. A regisztrált önkéntes segítők segítenek bevásárolni az idősebb lakóknak.

Ha ismer olyan idős személyt, akinek segítségre van szüksége, kérem, hogy tájékoztassa erről a lehetőségről!
Ha kinyomtatásban, sokszorosításban nem tud segíteni, egy megosztás is ugyanolyan segítség tud lenni. Köszönöm, ha megosztja a posztot!

A szórólap A4-es méretben az alábbi linken tölthető le: 

http://nadzsi1.info/images/segitunk_letoltheto_a4.jpg

A szórólap A5-ös méretben az alábbi linken tölthető le:
http://nadzsi1.info/images/segitunk_letoltheto_a5.jpg

VIGYÁZUNK EGYMÁSRA! SEGÍTÜNK EGYMÁSNAK!

EGYÜTT EGYMÁSÉRT!

#MARADJOTTHONÍGYSEGÍTHETSZ# | 3/25/2020

 

EGYÜTT EGYMÁSÉRT!

#MARADJOTTHONÍGYSEGÍTHETSZ#

Az veszélyhelyzetben nagy felelősség hárul mindannyiunkra. Kérjük, minden esetben tartsák be, és gyermekeikkel is tartassák be az összes meghozott és jövőben meghozandó, a társas érintkezéseket korlátozó intézkedést, valamint az előírásokat és ajánlásokat!

 

Nyomatékosan, többször hívják fel az otthon maradt, idős hozzátartozóik figyelmét arra, hogy senkit ne engedjenek be az otthonukba! Naponta, többször hívják fel egyedül élő, szépkorú rokonaikat, ezzel is növelve a biztonságérzetüket. Kérjék meg őket, hogy ne hagyják el otthonukat!

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy az otthoni digitális oktatásban érintett diákok, és az őket felügyelő szülők vegyék komolyan a „Maradj otthon” kampányt, és csak akkor hagyják el lakóhelyüket, amikor az nagyon szükséges.

 

A jó idő ellenére is otthon kell maradni. Kérjük a szülőket, hogy gyermekeiket ne engedjék játszótéren, sportpályán, barátokkal együtt játaszani, labdázni. A hatóság vagy önkormányzat által lezárt játszóterekre bemenni a tiltás ellenére veszélyes és felelőtlen.

 

Most nem nyári szünet, hanem veszélyhelyzet van, melyből az egész ország vizsgázik. Vizsgázzanak jelesre, és ha tehetik, MARADJANAK OTTHON!

 

Legyünk empatikusabbak, gondoskodóbbak, figyelmesebbek, tartsuk be az előírásokat, intézkedéseket és jogszabályokat!

 

VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA!

 

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

                                                                      Bűnmegelőzési Osztály

Mit tehetnek a szülők, gondviselők?

általános tanácsok | 3/25/2020

Védőnői Szolgálat munkarendje

3/24/2020

 

A Szigetszentmiklós Védőnői Szolgálat munkavégzése a kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel visszavonásig:

 

- a munkavégzés a védőnői szobában ügyeleti rendszerben, és home office történik

- családlátogatás és tanácsadás: telefonos egyeztetéssel kikérdezés, kérdések megválaszolása, fotók, videók elemzése, megbeszélése, a szülői kérdőívek kitöltése

- amennyiben szükséges a személyes találkozás, az védőfelszerelésben történik, elsősorban a tanácsadóban, ahol lehetőség van 2 találkozó között a fertőtlenítésre

- várandós gondozás esetén ugyanez az eljárás

Kérjük a szülőket, kismamákat, hogy keressék védőnőjüket bizalommal, és tartsák be az óvintézkedéseket!

 

Operatív Törzs intézkedései

3/24/2020

 

A Kormány újabb rendkívüli intézkedéseket hozott a koronavírus miatt.

Orbán Viktor, Magyarország Miniszterelnöke, részt vett a március 23-i  Operatív Törzs sajtótájékoztatóján, ahol bejelentette, hogy újabb hat ponttal bővítik a kormány gazdaságvédelmi programját. A miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy megvédik a munkahelyeket, és azoknak, akik elvesztették az állásukat, segítenek újra munkába állni.  A már törvénybe lépett határozatok mellett, a következő döntések születtek:

 

  • A március előtti KATA-s adótartozásokra haladékot adnak, a kötelezettségeket elég lesz a veszélyhelyzet utáni negyedévben megfizetni.
  • A taxisok után, további 81 ezer kisvállalkozó mentesül a KATA fizetése alól, ők főleg a szolgáltató szektor tagjai. A fodrászat, szépségápolás, a humánegészségügyi szolgáltatás, a járóbeteg-ellátás, a testedzés és egyéb sporttevékenység szolgáltatás, üvegezés, festés, villanyszerelés, víz-gáz fűtésszerelés, padlóburkolás.
  • Az adóvégrehajtásokat felfüggesztik.
  • Mentességet kínálnak a médiaszolgáltatóknak, a kieső reklámbevételek miatt.
  • Felfüggesztik a kilakoltatásokat, valamint a tartozás miatti lefoglalásokat.
  • A veszélyhelyzet alatt lejáró gyest, gyedet meghosszabbítják.

 

 A Fővárosi Vízművek tájékoztatója

3/24/2020

Tisztelt Szigetszentmiklósiak!

 A Fővárosi Vízművek a következőkről tájékoztatja a lakosságot:

Újabb óvintézkedésként március 23-tól határozatlan ideig szüneteltetjük a társaságunktól megrendelt lakás-mellékvízmérők cseréjét és műszaki átvételét. A korábban egyeztetett időponttal rendelkező ügyfeleinket munkatársaink erről telefonon értesítik. Ugyancsak felfüggesztjük a családi házak fővízmérőinek leolvasását.
 
Központi ügyfélszolgálati irodánk továbbra is fogadja ügyfeleinket, de csökkentett üzemmódban és nyitvatartással: naponta 8 és 15 óra között, pénteken 8 és 14 óra között áll rendelkezésre három ügyfélszolgálati pultunk. A helyiségben egyszerre csak hárman tartózkodhatnak az ügyféltérben. Az ügyintézők és az ügyfelek közé védő plexielemet helyeztünk el, a bejárathoz kézfertőtlenítőt, az irodába speciális légtisztítót telepítettünk.

Kérjük szíves megértésüket!

Helyes kézmosás

3/19/2020

Helyes köhögés

3/19/2020

Óvintézkedések várandósok, kismamák részére saját egészségük és a csecsemő egészsége érdekében

3/19/2020
Eddigi eredmények szerint a várandósok, kismamák és csecsemők nem tekintendőek magasabb kockázatú betegcsoportnak a hasonló egészségügyi állapotú, nem várandós populációhoz képest COVID-19 koronavírus okozta megbetegedés tekintetében. Általánosságban azonban elmondható, hogy a várandósság megváltoztatja a szervezet védekezőképességét, az immunrendszer működését, mely változások fogékonyabbá tehetik a várandósokat vírusfertőzések tekintetében. A várandósok továbbá magasabb kockázattal rendelkeznek súlyosabb megbetegedés kialakulására vírusfertőzéskor, mint nem várandós társaik. A várandósok, kismamák részére az általános óvintézkedések betartása javasolt.
 
BETARTANDÓ ÓVINTÉZKEDÉSEK Az új koronavírus járvány terjedésének megelőzése érdekében az alábbi óvintézkedések betartása szükséges: • Mosson kezet rendszeresen és alaposan, legalább 20 másodpercig szappannal és folyóvízzel, vagy tisztítsa meg kezét alkoholos kézfertőtlenítővel! o hazaérkezés után o ételkészítés előtt és közben o étkezés előtt o WC használatot követően o tüsszentés, köhögés, orrfújás után o beteggel érintkezés előtt és után o állatokkal vagy állatok ürülékével való érintkezés után • Szemhez, szájhoz, archoz ne nyúljon, illetve csak kézmosást követően!  • Szellőztessen rendszeresen! • Otthonában tisztítsa a gyakran megérintett felületeket rutinszerűen (például: asztalok, ajtókilincsek, villanykapcsolók, fogantyúk, íróasztalok, WC-k, csapok, mosogatók és mobiltelefonok)! • A gyermekek által használt játékok, eszközök napi fertőtlenítő tisztítása javasolt.   • Kerülje a nagy tömeget, zárt légterű helyiségeket! • Kerülje az érintkezést betegekkel, aki köhög, tüsszög, lázas – legyen bármilyen okból a betegsége (influenza, bakteriális fertőzés, egyéb)! • Köhögéskor, tüsszentéskor használjon papírzsebkendőt, amit használat után azonnal dobjon el! Amennyiben erre nincs lehetősége, ne a kezébe köhögjön illetve tüsszentsen, hanem a behajlított kar könyökhajlatába!  • Amennyiben Ön beteg, tartson távolságot másoktól! o tartózkodjon a másokkal történő szoros fizikai érintkezéstől o lehetőleg használjon külön WC-t és mosdót o használjon külön étkészletet o használjon külön törülközőt

 
 
• Csak akkor használjon maszkot, ha légzőszervi tünetei vannak (köhögés, tüsszentés), ezzel védje a környezetében lévőket!  • Szoptatási gyakorlaton ne változtasson, a lehetőség szerinti leghosszabb ideig szoptasson!
 
TOVÁBBI SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE? Amennyiben további kérdés merül fel Önben, az alábbi elérhetőségeken állunk az Ön szíves rendelkezésére: • telefonszám: 06 80 277 455 és  06 80 277 456 • emailcím: koronavirus@bm.gov.hu  • honlap: https://koronavirus.gov.hu/ • facebook oldal és messenger: https://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu/

TÁPPÉNZ – INFORMÁCIÓS ÖSSZEFOGLALÓ

3/19/2020
KERESŐKÉPTELENSÉG Aki COVID-19 vírussal kapcsolatban vagy otthonában, vagy egészségügyi intézményben járványügyi megfigyelés alá kerül, keresőképtelen állományba vehető. Jogszabályi háttér: egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (a továbbiakban: Ebtv.) 44. § g) pontja szerint keresőképtelen, akit közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltanak és más beosztást nem kap, vagy akit közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek, továbbá aki járványügyi, illetőleg állategészségügyi zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud és más munkahelyen (munkakörben) átmenetileg sem foglalkoztatható.
 
KI VESZ KERESŐKÉPTELEN ÁLLOMÁNYBA? COVID-19 vírussal összefüggésben keresőképtelen állományba vételre ugyanazon orvos jogosult, mint bármilyen más okból.  A hatósági határozatról a hatóság hivatalból értesíti a keresőképtelen állományba vételre jogosult orvost. A közegészségügyi okból foglalkozástól eltiltás vagy hatósági elkülönítés esetén a keresőképtelenséget az orvos „7”-es kóddal igazolja. Jogszabályi háttér: 102/1995. (VIII. 25.) Korm. rendelet 11. § (2) bekezdése kimondja, hogy, ha a keresőképtelenség közegészségügyi okból történt hatósági elkülönítés, illetőleg közegészségügyi okból történt foglalkozástól eltiltás vagy járványügyi zárlat miatt áll fenn, az intézkedéseket elrendelő tisztifőorvos értesíti a keresőképtelen állományba vételre jogosult orvost, aki a biztosítottat nyilvántartásba veszi, és keresőképtelenségét igazolja.
 
KI VESZ KERESŐKÉPTELEN ÁLLOMÁNYBA? COVID-19 vírussal összefüggésben keresőképtelen állományba vételre ugyanazon orvos jogosult, mint bármilyen más okból.  A közegészségügyi okból foglalkozástól eltiltás vagy hatósági elkülönítés esetén a keresőképtelenséget az orvos „7”-es kóddal igazolja Jogszabályi háttér: 102/1995. (VIII. 25.) Korm. rendelet 11. § (2) bekezdése kimondja, hogy, ha a keresőképtelenség közegészségügyi okból történt hatósági elkülönítés, illetőleg közegészségügyi okból történt foglalkozástól eltiltás vagy járványügyi zárlat miatt áll fenn, az intézkedéseket elrendelő tisztifőorvos értesíti a keresőképtelen állományba vételre jogosult orvost, aki a biztosítottat nyilvántartásba veszi, és keresőképtelenségét igazolja.
 
MEKKORA A TÁPPÉNZ MÉRTÉKE? A táppénz mértéke az általános szabályok szerint alakul a „karantén” esetén is; vagyis a táppénz: • 50%-os mértékű a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt, • 60%-os mértékű, ha nem kórházi ellátásról van szó, és a biztosított a folyamatos biztosítási időszaka alatt rendelkezik legalább 730 biztosításban töltött nappal,

 
 
• 50%-os mértékű, ha nem kórházi ellátásról van szó, és a biztosított a folyamatos biztosítási időszaka alatt nem rendelkezik legalább 730 biztosításban töltött nappal. Megjegyzendő még, hogy „7”-es kódos keresőképtelenség esetén betegszabadság nem jár, hanem a keresőképtelenség első napjától táppénz megállapítására és folyósítására kerülhet sor. Továbbá „7”-es kódos keresőképtelenség esetén a foglalkoztatót táppénz-hozzájárulás fizetési kötelezettség nem terheli. „7”-es kóddal a keresőképtelenség igazolására természetesen csak abban az esetben kerülhet sor, ha a „karantén” a hatályos jogszabályok alapján elrendelésre került.
 
COVID-19 MINT FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉS Amennyiben a koronavírusos megbetegedés foglalkozási megbetegedésnek minősül, akkor 100%-os táppénz jár (baleseti táppénz). Akkor kerülhet sor baleseti táppénz - 100%-os mértékű - megállapítására, ha a biztosított olyan módon fertőződött meg a koronavírussal, hogy az foglalkozási megbetegedésnek minősül; vagyis az a beteg munkavégzése, foglalkozása gyakorlása során alakult ki. Életszerűen ez a koronavírussal fertőzött személyekkel foglalkozó egészségügyi dolgozók - orvosok, ápolók, mentősök, stb. - esetében képzelhető el.  A foglalkozási megbetegedést a 27/1996. (VIII. 28.) NM rendelet szerint az arra hatáskörrel rendelkező szerv kivizsgálja és megállapítja. Ha erre sor került, és az egészségbiztosítási szerv – az Ebtv. 52. §-a alapján – is döntést hozott a foglalkozási megbetegedés társadalombiztosítási szempontból üzemi balesetként való elismeréséről, akkor nincs relevanciája annak, hogy az őt kezelő orvos milyen kezelést rendel el, vagy, hogy a beteg kórházban vagy az otthonában gyógyul-e. Ezekben az esetekben a keresőképtelenséget az orvos - a foglalkozási megbetegedés elismerése után - „2”-es kóddal igazolja.
 
TERÜLETI KARANTÉN Amennyiben az országos tisztifőorvos hatósági határozattal járványügyi zárlatot rendel el, nem csupán konkrét személyekre, hanem akár nagyobb településrészekre (vagy teljes településekre, kerületekre is) kiterjedhet, úgy:  Az Ebtv. 44. § g) alpontja szerint keresőképtelen, aki közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítettek, továbbá aki járványügyi zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud, más munkahelyen, munkakörben átmenetileg sem foglalkoztatható. A zárlatról az országos tisztifőorvos értesíti a keresőképtelen állományba vételi joggal rendelkező orvost, aki ennek figyelembevételével dönt a „7”-es kódos orvosi igazolás kiállításáról. Az Ebtv. vhr. szerint pedig a zárlatot határozattal kell bizonyítani. Ennek alapján a fentebb is írt, Ebtv.-ben foglalt általános szabályok szerint jár a táppénz a járványügyi zárlattal érintett személyekre, ha a biztosítási feltételek fennállnak.
 
TOVÁBBI SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE?
 
Amennyiben további kérdés merül fel Önben, az alábbi elérhetőségeken állunk az Ön szíves rendelkezésére: • telefonszám: 06 80 277 455 és  06 80 277 456 • emailcím: koronavirus@bm.gov.hu  • honlap: https://koronavirus.gov.hu/ • facebook oldal és messenger: https://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu/